Blik en metaalafval: waar gooi je het weg?
Bierblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes: heb je veel blik of ander metaalafval thuis liggen, maar weet je niet wat je er mee moet? Metaal kun je prima recyclen, maar niet iedereen weet waar hij/zij het heen moet brengen. In dit artikel vertellen we je precies waar je metaalafval kunt weggooien en hoe je er in sommige gevallen zelfs nog geld voor krijgt.
Blik en metaalafval inleveren bij een oud-ijzerhandel
In bijna alle gemeenten kun je metalen verpakkingen, denk bijvoorbeeld aan soepblikken en blikjes, samen met het plastic inleveren. Maar waar moet je dan heen met groot metaalafval? Sloopafval en oude fietsen lever je in bij het grofvuil bij de gemeente. Je kunt ook kiezen voor oud ijzer inleveren bij een oud-ijzerhandel. Hier ontvang je een eerlijke en marktconforme prijs voor je afval. Bovendien wordt het metaal bij een oud-ijzer- of metaalhandel altijd op professionele manier gerecycled.
Tips voor blik weggooien
Blik kun je in de meeste gevallen bij het plastic weggooien. Maar misschien heeft jouw gemeente wel een specifieke zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken. Hier kun je dan het beste je blik ingooien. Kijk altijd eerst op de website van je gemeente welke verpakkingen in deze specifieke zak mogen. Zorg ervoor dat je lege blikken niet met ander afval vult. Dit maakt het namelijk veel lastiger om het metaal te scheiden.
Let op: spuitbussen van deodorant of slagroom mogen niet in de zak of bak voor plastic. Ook dit wordt aangegeven op de website van je gemeente.
Wat gebeurt er met metaalafval in het restafval?
Scheidt jouw gemeente geen plastic en blik? Dan mogen alle metaalverpakkingen gewoon bij het restafval worden gegooid (de grijze vuilnisbak). Het afval gaat vervolgens naar een afvalenergiecentrale waar het metaal zoveel mogelijk uit het restafval wordt gehaald. Dit lukt echter niet altijd voor 100%. Staal wordt er voor 95% uitgevist, maar aluminium wordt maar voor 85% teruggewonnen voor recycling. Dus is er een speciale bak voor blik? Gooi het dan altijd daar in. Dit is een stuk beter voor het recyclingproces.