Menu

Hoe een beregeningspomp een bijdrage kan leveren aan de lekkerste gerechten

We leven in een wereld waar biologisch eten steeds normaler wordt. Waar het voor velen eerst nog te duur was, willen we nu wel meer geld uitgeven kwaliteitsvoedsel. Om de smaak op topniveau te krijgen, is het belangrijk dat het product de juiste hoeveelheid natuurwater krijgt. Natuurwater? Jazeker, in natuurlijk water zitten de beste voedingsstoffen voor planten. Hierdoor zullen de planten zich het beste ontwikkelen.

Waarom biologisch?

In biologische producten zitten vaak meer gezonde voedingsstoffen en zijn veel voller van smaak. De producten worden gekweekt in een natuurlijke omgeving, waarbij er geen pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om het groeiproces te beïnvloeden. En bovendien zijn biologisch geproduceerde producten beter voor het milieu. 

Des te meer reden om je eigen kwekerij te beginnen en zelf biologische producten te realiseren. Je zult er versteld van staan wat voor een heerlijke gerechten je ermee kunt maken. Je proeft wel degelijk het verschil met de producten die gemaakt zijn in massaproductie. Lekker genieten met recepten en ingrediënten van topkwaliteit!

Hoe kom ik aan natuurwater?

Je kunt op verschillende manieren natuurwater gebruiken om je gewassen van water te voorzien. Heb je een kanaal, sloot, rivier of andere waterbron in de buurt? Met behulp van een waterpomp kun je dit water bij je groenten krijgen. Heb je geen waterbron in de buurt? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een gat in de bodem te laten slaan/boren om bij het grondwater te kunnen. Een beregeningspomp kan het water tot een diepte van 8 meter aanzuigen en perst het met een hoge druk naar jouw sproeiers.

Wat is een beregeningspomp?

Een beregeningspomp is een zelfaanzuigende pomp die het water aanzuigt uit een externe waterbron. Vaak wordt een beregeningspomp ingezet om de tuin te beregenen, maar je kan er ook een vijver of zwembad mee leegpompen, of het terras of meubilair schoonspuiten. De pomp verpompt het water van de ene, naar de andere plek. Wanneer je ’s ochtends de planten besproeit met natuurwater, zullen ze de rest van de dag gebruiken om het water goed in de wortels op te nemen. Zo krijg je de lekkerste courgettes, aubergines, paprika’s en nog veel meer!

Welke beregeningspomp moet ik kiezen?

Om de juiste pomp te kiezen is het belangrijk om een aantal dingen na te gaan:

  1. Ligt het water niet dieper dan 8 meter, dan is een beregeningspomp een geschikte pomp. Als het water wél dieper ligt dan 8 meter, dan heb je een bronpomp nodig. 
  2. Hoeveel sproeiers wil je op de pomp aansluiten? Hoe meer sproeiers er tegelijkertijd aan staan, des te meer druk de pomp nodig heeft.
  3. Hoe lang wil je de pomp aaneengesloten laten draaien? Ben je van plan om de pomp langer dan 3 uur aaneengesloten aan het werk te zetten? Dan heb je een pomp nodig die dat aankan.
  4. Ga je alleen sproeiers gebruiken, dan heb je aan een standaard beregeningspomp genoeg. Gebruik je een handsproeier, dan zal de pomp automatisch moeten kunnen uitschakelen wanneer je stopt met sproeien. Je zult dan een systeem op de pomp moeten plaatsen die ervoor zorgt dat de pomp automatisch werkt.
  5. Gebruik je de pomp alleen voor tuinberegening, of wil je het natuurlijk water ook gaan gebruiken om bijvoorbeeld je toilet door te spoelen? In theorie zou dit kunnen met een beregeningspomp, maar wellicht is een hydrofoorpomp dan een meer geschikte keuze.

In iedere situatie is een geschikte waterpomp te vinden. Je planten zullen verwend worden door ze met natuurwater te besproeien in plaats van kraanwater!