Menu

Alles wat je moet weten over een engineer

Engineers worden steeds meer gevraagd, omdat er nog steeds een groeiend tekort is aan goed opgeleide engineers in Nederland. Je zult dan ook misschien wel steeds meer engineer vacatures voorbij hebben zien komen, zowel on- als offline. Engineers, in het Nederlands ook wel ingenieurs genoemd worden dus veel gezocht. Veel bedrijven en opleidingen proberen dan ook jonge leerlingen te stimuleren om een technische opleiding te kiezen. Maar ook hopen ze dat volwassenen gemotiveerd zijn om zich eventueel te laten omscholen. Omdat de vraag zo groot is, is het goed om te weten wat een engineer nou eigenlijk doet en wat je daar dus allemaal over moet weten. We vertellen je daarom alles over een engineer.

Wat doet een engineer? 

Het begrip ‘engineer’ is heel breed, en er vallen heel veel verschillende richtingen onder, in de volgende paragrafen zullen we je meer vertellen over deze verschillen, voor nu lichten we vooral het brede begrip uit. Een engineer is namelijk verantwoordelijk voor ontwikkeling, optimalisatie en de structuur van een technisch product of systeem. Een goede engineer kan hierbij problemen herkennen een controle uitvoeren en een mogelijke strategie ontwikkelen. Een engineer is er dus om technisch een bedrijf vooruit te helpen. Of dit nou is bij het installeren van een nieuwe systeem of bij het verhelpen van mankementen. Maar dit is nog steeds heel breed.

Verschillende vakgebieden van engineers

Stel je wil engineer wil worden of kiest voor een van die andere technische beroepen, maar welke richting ga je dan op. Want zoals gezegd zijn er veel verschillende soorten engineers. Je kunt engineers namelijk onderverdelen in de volgende vakgebieden: Chemical engineer, zij houden zich vooral bezig met chemicaliën. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan voedingsmiddelen, medicijnen en kunststoffen. Electrical engineering is ook een bekend vakgebied, een dergelijk engineer houdt zich bezig met elektronica. Een agricultural engineer houdt zich daarentegen vooral bezig met landbouw. En een mechanical engineer houdt zich dan in tegenstelling totdat vooral bezig met mechanische systeem. Zoals de naam doet vermoeden. Verder heb je dan ook nog: software engineers, computer engineers, environmental engineers, aerospace engineers, audio engineers, automotive engineers, civil engineers, nuclear engineers in petroleum engineers. 

Waar krijgt een engineer mee te maken

Als engineer krijg je met veel verschillende aspecten van een proces te maken. In veel engineering functies krijg je ook voornamelijk te maken met het engineeren van een product. Maar meer commercieel ingestelde engineers kiezen er ook voor om door te gaan als sales engineer, zij houden zich voornamelijk bezig met verbetering, vernieuwing en de ontwikkeling van een project, maar afhankelijk van de werkgever soms ook met de promotie van een product. Zo kan een engineer dus ook na zijn opleiding nog veel verschillende kanten op. 

Onderzoeken en overwegen

Maar hoe ziet de persoonlijkheid van een goede engineer er dan uit? Een goed engineer is ten eerste vaak onderzoeken en overwegend, hij of zij kan een situatie goed analyseren en overweegt dan vaak de verschillende opties. Over het algemeen zijn engineers dan ook logischerwijs nieuwsgierig, door hun analytisch vermogen is de conclusie echter ook dat ze vaak alleen met hun gedachten zijn. Tevens kunnen ze echter ook behoorlijk ondernemend zijn en kunnen ze vaak met gemak een goed plan op touwen zetten en dit uitvoeren. Ben jij nou warm geworden van deze beschrijving van het werk van een engineer? Aarzel dan niet en kijk of het engineerschap wat voor jou is.