Menu

Als bouwbedrijf een afzetlint gebruiken

Bouwbedrijven krijgen regelmatig te maken met gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan een renovatie van de gevel, waarbij er puin naar beneden kan vallen. Wanneer er zich een stoep onder de gevel bevindt, brengt dit risico’s met zich mee. Ook bij bouwwerkzaamheden doet een dergelijke situatie zich voor. Het gebruik van afzetlint helpt voorbijgangers en andere mensen op een bouwplaats te waarschuwen voor het dreigende gevaar. De kans op ernstig ongelukken is hierdoor aanzienlijk kleiner. Als bouwbedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor het aanduiden van dreigend gevaar bij werkzaamheden. 

Afzetlint laten bedrukken 

Afzetlint komt in verschillende varianten voor. Online vind je diverse partijen die kwalitatief goed afzetlint kunnen leveren. Onderscheid wordt onder meer gemaakt tussen afzetlint voor het afzetten van potentieel gevaarlijke stukken van een terrein, afzetlint om aan te duiden dat er met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt op het terrein, enzovoorts. Welk type afzetlint het meest geschikt is voor jouw bouwbedrijf is afhankelijk van de klussen die uitgevoerd moeten worden op de bouwplaats. Je zou kunnen overwegen om voor op maat gemaakt afzetlint te kiezen met bijvoorbeeld het telefoonnummer van je bedrijf. Zo weten mensen wie ze moeten benaderen als er vragen zijn over het terrein wat middels het afzetlint is afgezet. 

Terrein afzetten om onbevoegden buiten te houden 

Op een bouwplaats wil je niet alleen aangeven dat er gevaar dreigt, zoals bij het renoveren van de gevel. Ook wil je onbevoegden van de bouwplaats houden, om te voorkomen dat zij schade aanrichten, spullen wegnemen van de bouwplaats, enzovoorts. Met een afzetlint kun je duidelijk aangeven op welke stukken van het terrein een onbevoegde niet mag komen. Het is ook prettig voor leveranciers, die aan de hand van het afzetlint kunnen bepalen waar goederen gelost moeten worden op de bouwplaats. Het is een goedkoper alternatief voor het gebruik van dranghekken. 

Kies voor stevig afzetlint op de bouwplaats 

Je wilt voorkomen dat het afzetlint snel scheurt. Zorg er om deze reden voor, dat je kwalitatief goed afzetlint aanschaf. Online aanbieders maken onderscheid tussen lint met een dikte van 35 my, 50 my en 80 my. Bij het gebruik van afzetlint binnen panden is een dikte van 35 of 50 my voldoende. Buiten is een dikte van 50 of 80 my aan te raden. De wind kan een flinke kracht uitoefenen op het afzetlint. Bij een dikte van 80 my zal het lint niet snel scheuren in zo’n situatie.