Menu

Baksteen reparatie: Zo herstel je een bakstenen muur

Bij het repareren van een bakstenen muur waar stenen zijn losgeraakt, zoals na het plaatsen van een nieuwe schuifpui of kozijn, zijn enkele stappen te volgen. In dit artikel zullen we je door het proces leiden en ook laten zien hoe je scheuren in voeg- en metselwerk kunt herstellen. Baksteen reparatie hoeft geen ingewikkelde klus te zijn, en we zullen je laten zien hoe je het gemakkelijk kunt aanpakken.

Veiligheid eerst:
Draag altijd werkhandschoenen, werkschoenen en een veiligheidsbril bij hak- en breekwerk. Zorg ervoor dat je steenbeitel is voorzien van een rubberen beschermkapje om je te beschermen tegen ongelukken.

Verwijder losse stenen: Begin met het weghakken van halve en loszittende stenen met een steenbeitel. Zorg ervoor dat je een regelmatig patroon behoudt van hele stenen in de muur. Maak het gat niet breder dan 75 cm om te voorkomen dat het metselwerk erboven inzakt. Kies nieuwe stenen die qua kleur en vorm zoveel mogelijk overeenkomen met de bestaande muurstenen. Zorg ook voor de juiste tint voegspecie door cement te mengen met kalk.

Verwijder voegsel: Hak de resten van de voegen weg en borstel de stenen rondom het gat grondig schoon.

Bevochtig de stenen: Maak de stenen rondom het gat goed nat met een plantenspuit of een natgemaakte borstel. Laat de nieuwe stenen die je voor de reparatie gaat gebruiken enige tijd in een emmer water liggen, zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen.

Metsel de muur met specie: Maak de specie volgens de instructies op de verpakking. Breng een dot specie aan op de muur met een troffel, verdeel de specie en plaats een nieuwe steen. Zorg ervoor dat de dikte van de nieuwe voegen gelijk is aan die van het bestaande metselwerk.

Borstel de voegen uit: Veeg de voegen iets uit met een harde borstel zodra het voegwerk enigszins is opgedroogd. Laat het metselwerk vervolgens volledig drogen.

Voeg de muurvoegen: Maak voegspecie aan tot een stevige ‘aardevochtige massa’ ontstaat. Vul de voegen met een voegspijker en strijk de gerepareerde plek na met een licht bevochtigde borstel. Gebruik een voegplankje om de specie aan te brengen.

Repareer scheuren: Krab de slechte voegen in de scheur grondig uit met een krabber. Borstel de scheur en het omliggende metselwerk schoon. Maak voegspecie aan met water tot een stevige, aardevochtige massa en vul de voegen met een voegspijker. Strijk de gerepareerde plek na met een licht bevochtigde borstel. Eventuele scheuren in bakstenen kunnen worden gerepareerd met speciale scheurkit.In conclusie, baksteen reparatie vereist aandacht voor detail en het juiste materiaal. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je een beschadigde bakstenen muur gemakkelijk herstellen. Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen neemt en de juiste materialen gebruikt voor een duurzaam resultaat.