Menu

De gevaren van een slechte groepenkast

De meterkast, met als belangrijkste component de groepenkast, is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je je huis wil moderniseren. Toch is het belangrijk dat met name de groepenkast is voorzien van de nieuwste technieken en op zijn tijd wordt vervangen. Je zal wel denken, is dat nou echt nodig? Het antwoord is ja. Wanneer je de groepenkast niet regelmatig vervangt, kunnen er ernstige gevaren optreden. Je oude meterkast vervangen is dus een goed idee!

In deze tekst zal ik ingaan op de risico’s van het niet vervangen van je groepenkast.

Brand

Wanneer je lange tijd je groepenkast niet laat vervangen, kan een van de groepsschakelaars blijven hangen of verslijten. Dit klinkt op zichzelf natuurlijk al niet wenselijk, maar het is zeer gevaarlijk. Doordat een groepsschakelaar blijft hangen, kan er veel spanning ontstaan. Deze spanning blijft oplopen tot een veel te hoog niveau. Hierdoor kan het gaan smelten en kan de groepenkast in de brand vliegen. Uiteraard is dit erg gevaarlijk, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie. Tijdig de meterkast vervangen is dus heel belangrijk!

Elektrocutie

Een groepenkast die is verouderd kan het doen lijken dat een van de schakelaars uit staat, maar niets is minder waar. Wanneer je een schakelaar aanraakt die aanstaat, kan je geëlektrocuteerd worden! Een schakelaar waarvan het lijkt dat je het aan kan raken, omdat je denkt dat deze uit staat, is dus ontzettend gevaarlijk. Wanneer je groepenkast is verouderd zal dit steeds vaker voorkomen. De kans dat je letsel oploopt is dan dus ook aanzienlijk groot. Voorkom dit door op tijd de groepenkast te laten vervangen!

Apparatuur explosie

Een ander gevaar van een verouderde groepenkast is dat je apparatuur kan worden opgeblazen. Een oude groepenkast voldoet niet aan de normen van tegenwoordig. Dit kan ervoor zorgen dat er teveel spanning op de groepenkast komt te staan, zonder dat de installatie dit aan kan. Deze spanning kan dan zo hoog oplopen dat je apparatuur explodeert. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt. Naast dat je hele inboedel verloren gaat, kan je zelf enorm veel letsel oplopen. Dit is te voorkomen door tijdig de groepenkast te laten vervangen. 

Kortom, het op tijd vervangen van de groepenkast is uiterst belangrijk. Er zijn verschillende risico’s verbonden aan een verouderde groepenkast. Er kan brand ontstaan doordat er teveel spanning in de groepenkast komt door een vasthangende schakelaar. Daarnaast kan je geëlektrocuteerd worden omdat het lijkt dat een schakelaar uit staat, terwijl dit niet zo is. Ten slotte kan je apparatuur worden opgeblazen door een verouderd systeem. Zorg dus voor je eigen veiligheid en vervang de groepenkast op tijd!