Menu

Deze soorten rijbewijzen kan je halen

Als je een rijbewijs hebt heb je alle symbooltjes op een rijbewijs wel eens gezien. Waar staan die eigenlijk voor en wat voor rijbewijzen kun je allemaal behalen? Lees snel verder om meer te leren over een aantal van deze rijbewijzen.

Rijbewijs voor de auto

Het rijbewijs voor de auto is de bekendste. Dit wordt ook wel rijbewijs B genoemd. Tegenwoordig mag je zelfs al vanaf je 16e beginnen met rijlessen. Als je op je 17e bent geslaagd voor het rijexamen mag je rijden met iemand naast je. Diegene moet wel minimaal vijf jaar rijervaring hebben. Hiervoor moet je wel een aanvraag indienen. Je mag namelijk slechts onder toezicht van een aantal mensen rijden. Vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden.

Rijbewijs voor de scooter

Dit rijbewijs wordt rijbewijs AM genoemd. Eigenlijk is dit niet alleen een rijbewijs voor de scooter. Je kunt met dit rijbewijs ook rijden op een snorfiets, speedpedelec, bromfiets en bromfiets. Vroeger hoefde je voor dit rijbewijs alleen een theorie-examen af te leggen. Tegenwoordig moet je ook rijlessen volgen en een praktijkexamen doen. Als je je autorijbewijs haalt heb je automatisch je rijbewijs AM.

Rijbewijs voor de motor

Er zijn maar liefst drie soorten rijbewijzen voor de motor die je kunt halen, namelijk A, A1 en A2. Met rijbewijs A mag je een zware motor met onbeperkt vermogen rijden. Met rijbewijs A2 mag je een middelzware motor met maximaal vermogen van 35KW (kilowatt) rijden. Met rijbewijs A1 mag je een lichte motor van 125 cc met een maximaal vermogen van 11kW rijden. Rijbewijs A is ook nodig als je een gemotoriseerde driewieler wilt rijden. Als je een driewieler wilt rijden met een maximumvermogen van 15 kW heb je rijbewijs A1 nodig.

Rijbewijs voor een vrachtwagen

Als je een vrachtwagen wilt rijden zijn er diverse rijbewijzen die je kunt behalen. Je kunt kiezen voor C, CE, C1 en C1E. C is het algemene vrachtwagenrijbewijs. Je kunt dan een vrachtwagen rijden met een gewicht van meer dan 3.500 kilo. Het C1 rijbewijs is voor als je vrachtwagens en campers tussen 3.500 en 7.500 kilo wilt rijden. Houd er rekening mee dat met het gewicht de toegestane maximummassa wordt bedoeld. Dit houdt in het lege gewicht en het maximale laadvermogen. C1E en CE zijn rijbewijzen voor een vrachtwagen met aanhanger.


Voor sommige voertuigen zijn geen rijbewijzen nodig, maar een certificaat nodig. Zo heb je voor het besturen van een hoogwerker een hoogwerker certificaat nodig. Ook voor het besturen van een heftruck wordt soms een certificaat gevraagd. Check dit voordat je machines wilt huren, zoals een heftruck huren.