Menu

Het leven van klussers

Klussers zijn een bijzonder soort mensen. Het zijn mensen die graag de handen uit de mouwen steken en zelf het heft in eigen hand nemen als het aan komt op praktische zaken in hun eigen woning. Het zijn mensen die weten van aanpakken en graag dingen zelf oplossen en daarin vaak ook lekker praktisch zijn. Handig om als vriend te hebben zijn ze ook, voor als je is een keer hulp nodig hebt bij een eigen klusje. Mensen die graag klussen zijn erg nuttig voor hun omgeving en daar mogen ze ook best voor beloond worden. 

Gebrek aan handigheid
Maar natuurlijk zijn er onder de klussers ook wel mensen die er wat minder van bakken. Klusjes blijven liggen na een gebrek aan versterkingshoeken, of gebrek aan zin in woodies schroeven kopen. Uitstelgedrag en rommel zijn dingen die niet graag samen gaan. Denk bijvoorbeeld aan het programma “Help mijn man is klusser” dat op de commerciële zenders wordt vertoond, waar het toch altijd de gevallen van fiasco klussers zijn, waarbij alles blijft liggen en niet goed gaat. 


Verschillende soorten klussers
Of misschien is een klusser stiekem gewoon heel onhandig. Dat hij denkt alles erg goed te doen, maar verblind is door zijn eigen ijdelheid. Dat hij denkt alles goed te doen, maar er eigenlijk vrij weinig van bakt, of alles alleen maar voor de hele korte termijn weet op te lossen, waarbij het gerepareerde na een paar maanden gewoon weer uit elkaar valt.


De mogelijkheden tot ervaring
Klussen vergt een zeker inzicht. Inzicht in hoe dingen te repareren, waar zwakke plekken kunnen ontstaan en hoe bepaalde materialen fungeren. Dit soort inzicht komt voor de meeste klussers waarschijnlijk domweg uit ervaring, dus ben je nou een onhandige klusser, geef dan niet op, maar ga door en blijf oefenen, de wereld heeft gemotiveerden zoals jij nodig, aangezien de meeste van ons te lui zijn voor klusjes.


Het leven van een klusser is dus niet voor iedereen weggelegd. Sommigen zijn hele goede klussers, waar andere weer zich voordoen als goede klussers maar er weinig van kunnen. Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden. Er is altijd een beginsel van een goede klussen en ook bij dit vak is het spreekwoord oefening baart kunst van toepassing.