Menu

Het ontkalken van water

Veel mensen weten het niet, maar water kan hard en zacht zijn. De hardheid van water kan de leidingen en de huid aantasten. Deze hardheid wordt bepaald door de mate van kalk dat in het water bevindt. Een hoge concentratie van kalk zorgt ervoor dat het water harder wordt. Om het water te ontkalken kan er waterontharder gebruikt worden. Dit apparaat zorgt ervoor dat het water kalkvrij wordt.

Zo werkt een waterontharder

Er bestaan verschillende soorten waterontharders. De meest voorkomende soort is de waterontharder die gebruikt maakt van ionenuitwisseling. Kalk in water bestaat uit calcium en magnesium. Bij de ionenuitwisseling van waterontharders worden de calcium- en magnesiumionen uit het water vervangen door natriumionen. Dit wordt gedaan door middel van harskorrels die in de cilinder van waterontharders zitten. Na een tijdje gebruik zullen de harskorrels verzadigd raken waardoor de werking minder goed is. Om dit probleem op te lossen bevatten waterontharders een reservoir met zout. Dit zout wordt gemengd met water waarmee de kalk en magnesium uit de cilinder wordt gespoeld. Het kalk en magnesium wordt vervolgens weggespoeld naar het riool. Om waterontharders langdurig te laten werken moet het zoutreservoir om de zoveel tijd bijgevuld worden zodat de cilinder schoon gespoeld kan worden wanneer dit nodig is.

Nadelen van kalk

Kalk heeft een aantal nadelen voor zowel de woning als jezelf. Ten eerste kan kalk ervoor zorgen dat er verstoppingen ontstaan in de afvoer. Langzamerhand bouwt de kalk zich op in de leidingen totdat het op een gegeven moment te veel wordt. Het koken van water kan er ook voor zorgen dat kalk ontstaat. Hierdoor is het nodig om spullen regelmatig te reinigen doordat er langzamerhand kalk begint te groeien. Water met kalk heeft daarnaast een andere smaak dan water zonder kalk. Veel mensen drinken daarom graag water uit de fles doordat hier minder kalk in zit. Door het ontkalken van water kun je kosten besparen voor water uit flessen. Daarnaast wordt er minder plastic gebruikt wat beter is voor het milieu. Ten slotte kan kalk in het water ervoor zorgen dat de huid droger wordt. Regelmatig douchen of baden zorgt er dus voor dat de huid droger wordt.

Te zacht water

Naast te hard water kan water ook te zacht zijn. Wanneer water te zacht is, zal de zuurtegraad onder het minimum zitten. Dit lage zuurtegraad kan bepaalde materialen aantasten. Denk bijvoorbeeld aan metalen leidingen die beginnen los te komen. Deze metalen deeltjes komen vervolgens in het water terecht. Als vervolg kan er huidirritaties ontstaan tijdens het douchen of baden. Er moet dus een goede balans gevonden worden in de gehaltes van kalk in het water.