Menu

Hoe kun je zelf je riool ontstoppen?

Er is niets vervelender dan een verstopt riool. Het kan leiden tot een slechte geur in huis, een overstroming van water in de badkamer of keuken en kan zelfs leiden tot structurele schade aan het rioolstelsel. Gelukkig zijn er een aantal manieren om zelf een riool te ontstoppen, zonder dat je hulp hoeft te vragen aan een professioneel bedrijf. WIl je niet zelf aan de slag? Een ontstoppingsdienst in Utrecht helpt je graag.

Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen

Een van de eerste dingen die je kunt proberen als je riool verstopt is het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen. Dit zijn speciaal ontworpen producten die zijn gemaakt om obstakels in riolen op te lossen. Ze werken door het opbreken van de obstakels, zodat het water weer gemakkelijk kan stromen. Chemische ontstoppingsmiddelen zijn verkrijgbaar in de meeste bouwmarkten of supermarkten en zijn meestal gemakkelijk te gebruiken. Volg altijd de instructies op het etiket van het product en gebruik nooit meer dan aanbevolen, aangezien dit kan leiden tot schade aan het rioolstelsel.

Met een ontstoppingsveer aan de gang

Als chemische ontstoppingsmiddelen niet werken, kun je ook proberen om het obstakel mechanisch te verwijderen. Dit kan met behulp van een ontstoppingsveer, die een lange, flexibele staaf is met een haak aan het einde. De staaf kan worden ingebracht in het riool en de haak kan worden gebruikt om obstakels op te vissen. Er zijn ook speciale ontstoppingsmachines die kunnen worden gehuurd of gekocht, die de obstakels mechanisch kunnen verwijderen door middel van een motor die de staaf ronddraait.

Oplossen met heet water

Als je geen van beide opties wilt gebruiken, kun je ook proberen om het obstakel op te lossen met behulp van heet water. Dit werkt door het obstakel op te lossen en het water kan gemakkelijk stromen. Dit kan echter alleen werken als het obstakel niet te diep in het riool zit.

Lukt het nog steeds niet?

In samenvatting zijn er verschillende manieren om zelf een riool te ontstoppen, van het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen tot het gebruik van mechanische hulpmiddelen. Als je twijfelt over wat het beste is om te doen, of het lukt niet om je riool te ontstoppen. Dan is het altijd verstandig om een rioolservice in te schakelen, https://www.ors-rioolservice.nl/, is bijvoorbeeld een betrouwbaar bedrijf.