Menu

Opties voor het dekken van een dak

Iedere woning heeft een dak dat je beschermt tegen de elementen. Het dekken van een dak zorgt ervoor dat de woning een beschermende laag krijgt waardoor water, sneeuw en wind de woning niet zo snel beschadigd. Voor het dekken van een dak zijn er een aantal opties waaruit gekozen kan worden. De meest voor de hand liggende keuze is het gebruik van dakpannen. Echter zijn er ook andere opties die jou misschien beter aanspreken. Hoge kwaliteit dakdekkerswerk kan gedaan worden bij DakXL.

Het gebruik van dakpannen

Dakpannen komen voor in twee soorten. Ten eerste zijn er kleidakpannen die gemaakt zijn van gebakken rivierklei. Dakpannen van klei hebben een hele natuurlijke uitstraling. Deze dakpannen zijn duurzaam en komen in verschillende kleuren voor. Het voordeel van deze dakpannen is dat ze niet zullen verkleuren. De dakpannen blijven dus op de lange termijn nog in de perfecte kleur. De levensduur van dakpannen van klei is meer dan 100 jaar. Het heeft daarnaast een hoge weerstand tegen de natuurlijke elementen. De tweede soort is de betonnen dakpan. Deze wordt gemaakt door zand, cement en toeslagstoffen te mengen. Sommige betondakpannen worden afgewerkt met een beschermende laag waardoor ze beter bestendig zijn tegen vuil en groei van bijvoorbeeld mos. Deze dakpannen hebben een levensduur van tenminste 30 jaar. Ook heeft het een hoge weerstand tegen vorst. Ten slotte wordt deze dakpan erg duurzaam geproduceerd. Er is namelijk weinig energie nodig om deze dakpan te produceren.

Kunststof dakbedekking

Een andere manier om een dak te bedekken is door middel van kunststof. Deze soort wordt vaak gebruikt op daken die plat of een kleine helling hebben. Dakbedekking van kunststof heeft een lange levensduur. Daarnaast zijn ze erg licht waardoor de onderconstructie minder stevig hoeft te zijn. Deze dakbedekking is erg populair voor daken bij industrieel gebruik. Voor deze daken wordt PVC of TPO gebruikt als materiaal. Voor de montage van deze dakbedekking is geen vuur nodig. Deze dakbedekking is een makkelijker en veiliger alternatief voor daken van bitumen. Complexere gebouwen kunnen ook makkelijker voorzien worden van dakbedekking doordat pvc-dakbedekking makkelijk te bewerken is. Ten slotte is het makkelijk te reinigen door simpelweg water overheen te spuiten.

Daken van riet

Daken van riet is een vrij dure manier om daken te bedekken. Echter brengt het een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste zorgen rieten daken ervoor dat warmte beter vastgehouden kan worden. De rieten daken zorgen voor een isolerende werking. Hierdoor hoeft er minder energie verbruikt te worden om een woning warm te houden. Je zult merken dat de energiekosten jaarlijks aanzienlijk dalen. Het zorgt ook voor een hoge brandveiligheid. Ten slotte zorgt de isolerende werking ervoor dat het binnenshuis niet begint te tochten.