Menu

Schoorsteenbrand voorkomen

Een schoorsteen is een prachtige toevoeging in het huis. Toch kan dit onderdeel veel gevaren met zich meebrengen. De term schoorsteenbrand komt immers regelmatig voor in het nieuws. Dat is niet voor niets. Achterstallig onderhoud vergroot de kans op een schoorsteenbrand opmerkelijk. Hierdoor is het dus verstandig om regelmatig de schoorsteen te controleren en, indien nodig, schoon te maken. Dit is mogelijk om zelf te doen, maar kan ook door een professioneel bedrijf worden opgepakt.

Een schoorsteenbrand zal daarbij niet enkel invloed hebben op de kwaliteit van de woning, maar ook op de gezondheid van de inwonenden. Tijdens de brand komen er immers veel giftige stoffen vrij die hoogstwaarschijnlijk voor korte tijd worden ingeademd door de inwonenden. Gelukkig zijn er manieren om een schoorsteenbrand te voorkomen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees snel verder.

Definitie van een schoorsteenbrand

Tijdens het branden van hout zullen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal hechten aan de wanden. Uiteindelijk zullen deze deeltjes een teerachtige, zeer brandbare laag vormen: creosoot. Indien de temperatuur in het rookkanaal boven de 500 graden is, zal de creosoot in brand vliegen. Deze situatie veroorzaakt de schoorsteenbrand. Eigenlijk begint het dus altijd bij het gebruik van de schoorsteen. Wanneer is er sprake is van hout dat aangestoken wordt, begint het proces al. Hierdoor is het belangrijk om de schoorsteen goed te onderhouden en de kans te verlagen.

Veelvoorkomende oorzaak van de schoorsteenbrand

Indien de schoorsteen dermate wordt afgesloten, waardoor er te weinig zuurstof bij het vuur komt, zal de kachel temperen. Helaas leidt dit tegelijkertijd tot een onvolledige verbranding, waardoor de laag creosoot sneller gevormd wordt. De kans op een schoorsteenbrand zal hierdoor toenemen. 

Tip om de brand te voorkomen

Om een schoorsteenbrand te voorkomen, is het belangrijk om de laag creosoot zo snel mogelijk te verwijderen. Het is raadzaam om de schoorsteen eenmaal per jaar te reinigen om de creosoot geen kans te geven. Daarbij zal de kans op een koolmonoxidevergiftiging of beschadiging aan de woning ook direct verkleind worden. Indien u liever niet zelf de schoorsteen reinigt, is het ook mogelijk een schoorsteenveegbedrijf in te huren. Een schoorsteenveger zal uw schoorsteen in korte tijd reinigen.