Menu

Wat zijn persluchtsystemen en hoe werken deze?

Tegenwoordig worden persluchtsystemen veel gebruikt. Perslucht stuurt vandaag de dag veel verschillende processen aan en wordt dan ook wel gezien als vierde nutsvoorzieningen voor bedrijven, na water, elektriciteit en gas. In een persluchtsysteem wordt met behulp van een (industriële) compressor perslucht gemaakt. Deze perslucht kan vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld motoren, machines en gereedschappen aan te drijven. Persluchtsystemen kunnen voor vele toepassingen gebruikt worden. Een persluchtsysteem kent vele voordelen, maar ook een nadeel. Ook is het belangrijk dat een persluchtsysteem goed onderhouden wordt.

Wat is een persluchtsysteem?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een persluchtsysteem nou precies is. In het kort is een persluchtsysteem een systeem dat een ruimte of apparaat kan voorzien in perslucht. Via een speciaal systeem wordt deze perslucht opgeslagen en vervolgens naar buiten gebracht. In een eenvoudig persluchtsysteem perst een compressor een hoeveelheid lucht samen tot een bepaald aantal bar. Dit aantal bar is zelf te bepalen. Aan de compressor is een slang met ventielen bevestigd. Met de ventielen kan de druk in de perslucht aangepast worden. Wanneer het ventiel geopend wordt, stroomt er perslucht naar bijvoorbeeld een cilinder. Deze komt hierdoor in beweging, waardoor arbeid kan worden verricht. 

Toepassingen van persluchtsystemen

Perslucht kent in de industrie twee toepassingen, namelijk energielucht en actieve lucht. Energie die wordt opgeslagen en vervolgens wordt doorgegeven om mechanische arbeid te verrichten wordt energielucht genoemd. Energielucht kan gebruikt worden om bijvoorbeeld pneumatische productiemachines aan te drijven en te koelen. Actieve lucht is perslucht die in aanraking komt met het product. De kwaliteit van de perslucht is daardoor van groot belang. De perslucht kan gereinigd worden door middel van een behandeling met luchtconditionering apparatuur. Hiermee wordt droge, schone perslucht gecreëerd, welke gebruikt kan worden in bijvoorbeeld medische beademingsapparatuur, de chemische en farmaceutische industrie en de levensmiddelensector. 

De voor- en nadelen van een persluchtsysteem

Persluchtsystemen kunnen in veel verschillende sectoren voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Persluchtsystemen worden daardoor in de bouw ook steeds populairder. Een ander voordeel van een persluchtsysteem is dat deze veel veiligheid biedt. Bijvoorbeeld in een ruimte waar het gebruik van elektriciteit gevaarlijk kan zijn, kan dit een uitkomst bieden. Verder kunnen persluchtsystemen op maat worden gemaakt. Ook zijn ze relatief goedkoop in de onderhoud, omdat het ontwerp van een persluchtsysteem eenvoudig is, waardoor er weinig onderdelen gebruikt worden. Echter heeft een persluchtsysteem wel een nadeel. Het gebruik van perslucht is namelijk een stuk duurder dan het gebruik van elektriciteit. Hier staat dan wel weer tegenover dat een persluchtsysteem in de aanschaf en het onderhoud minder duur is. 

Onderhoud van een persluchtsysteem

Het is belangrijk dat een persluchtsysteem goed onderhouden wordt. Het perssysteem moet daarom regelmatig schoongemaakt worden. Een onderdeel van compressor onderhoud is bijvoorbeeld het verversen van de olie van een oliegesmeerde compressor. Door regelmatig onderhoud van de compressor zal deze beter werken en is de kans kleiner dat er wat kapot gaat. Hiermee zijn onveilige situaties, zoals verstoppingen en vervuilingen in de tank, te voorkomen. Ook zorgt goed onderhoud ervoor dat je niet onnodig veel stroom verbruikt. Verder moet ook de relatieve vochtigheid van de perslucht verlaagd worden om roesten te voorkomen. Tot slot moet regelmatig de persluchtdruk verlaagd worden en moeten filters voorzien zijn van een drukverschilmeter.